Najlepsze zioła do uprawy w domu

Uprawa ziół w naszym klimacie nie jest prostą sprawą. Główną trudnością jest przede wszystkim ciągły brak światła słonecznego, dlatego np. bazylia wygląda dobrze tylko w sklepie, a później z każdym dniem marnieje w domu.
Nie polecam zakupów ziół dostępnych cały rok w marketach, które są podpędzane chemią, aby dobrze wyglądały nawet w grudniu. Lepiej wybrać ich suszoną formę.
Jest jednak kilka ziół, które warto uprawiać w domu, ponieważ nie są zbyt wymagające.

Rozmaryn

Rozmaryn jest wieloletnim, wiecznie zielonym krzewem. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i jest bardzo odporny na przemarzanie i suszę. Zawiera wyjątkowo aromatyczne olejki eteryczne, dlatego wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym oraz jako przyprawa (szczególnie do potraw śródziemnomorskich).

Rozmaryn jest bardzo dobrym dodatkiem do pieczeni, warzyw, drobiu oraz potraw z grilla.

Oregano

Oregano jest wyjątkowo wytrzymałą i łatwą do uprawy rośliną. Dodaje do potraw bardzo aromatyczny i balsamiczny smak.
Polecane jest jako dodatek do kuchni śródziemnomorskiej, meksykańskiej, pomidorów oraz zapiekanek makaronowych.

Mięta

Mięta jest intensywnie pachnącą rośliną wieloletnią o charakterystycznych ząbkowanych liściach. Ma drobne białe, różowe lub fioletowe kwiaty. Odmian mięty jest całkiem sporo np. pieprzowa, jagodowa, pomarańczowa, meksykańska itd. Jest to jedno z najłatwiejszych w uprawie ziół, ponieważ jest odporne na mróz, choroby i szkodniki.

Mięta posiada wiele zastosowań, ponieważ jest bardzo aromatyczna i niskokaloryczna. Można ją dodawać do herbaty, deserów, lodów, drinków, wody.

Kolendra

Kolendra w naturalnym środowisku występuje w Europie południowej oraz Afryce północnej. Jest to delikatna roślina, która lubi ciepło.
Kolendra idealnie pasuje do mięs oraz do potraw kuchni arabskiej (w szczególności do potraw z jagnięciny).

Tymianek

Tymianek jest rośliną wieloletnią, z duża ilością gałęzi, drobnymi listkami oraz jasnofioletowymi kwiatami.
Ze względu na swoją aromatyczność, często używany jest do mięs i zup. Nie ma dominującego smaku, dlatego można bez problemu mieszać go z innymi ziołami.

Szczypiorek

Jedno z pierwszych, wiosennych ziół. Szczypiorek zakupiony w formie zioła, ma delikatniejszy aromat i smak, w porównaniu do tego z cebuli dymki. Jest rośliną wieloletnią, a każde cięcie powoduje jego wzrost. Jeśli rośnie w doniczce, należy pamiętać o jego regularnym nawożeniu.

Przedstawione powyżej zioła nie są jedynymi, które można uprawiać, ale są jednymi z najłatwiejszych w pielęgnacji. W Polsce ze względu na ograniczoną ilość światła przez większość roku ciężko uprawiać większość ziół np. bazylię. Od wczesnej wiosny, do późnej jesieni w dobrych sklepach ogrodniczych możecie zakupić zioła polskiej produkcji, dlatego warto wykorzystać ten czas i cieszyć się świeżymi ziołami prosto w ogródka lub parapetu.

Nazywam się Bartek i od 10 lat pracuję w branży ogrodniczej. Z połączenia pasji do ogrodu oraz wieloletniego doświadczenia powstał blog Gardengrow.pl

Jeśli potrzebujesz opinii produktowej lub na blogu nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie, napisz do mnie lub dołącz na naszej grupy dyskusyjnej.

Zobacz także:

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Jeśli masz pytania, przejdź do dyskusjix
()
x